Rozszerzanie diety: Zupa dyniowa.

 

         

  •  

 

 

 

 Rozszerzanie diety u dziecka wcale nie jest takie proste, jakby to się mogło wydawać. Znalezienie fajnych, różnorodnych przepisów w internecie jest dosyć trudne, dlatego też postanowiłam stworzyć na blogu cykl, gdzie będę dzielić się z Wami naszymi przepisami. Będą to śniadania, obiady, przekąski i desery, w których będę wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa. Czasami zaszaleję również z egzotycznymi potrawami, gdyż np. mango jest owocem, który króluje w naszej diecie. Dziś jednak chcę się z wami podzielić ulubiona zupa dyniową, gdyż to dynie rzádzá aktualnie na naszych polskich ryneczkach czy w supermarketach. Ja staram się raczej wszystko kupować od sprawdzonych i ulubionych Pań, jednak też zdarza mi się robic zakupy w supermarkecie. Zazwyczaj kupuje tam owoce i warzywa, których nie dostaniemy u Pani Stasi na straganie. 🙂

Ok, to zacznijmy od naszej listy zakupów:

Pół kilo dyni (po obraniu)

250 g słodkich ziemniaków

30 g masła

1 cebula

2 małe ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka świeżego startego imbiru

1-2 pomidory

1,5 szklanki bulionu

1 szklanka mleka (możemy również użyć mleka kokosowego)

groszek ptysiowy bądź śmietana jako dodatek do zupy.

 

  1. Dynię obieramy, usuwamy nasiona i miąższ kroimy w kostkę. Ziemniaki również kroimy w kostkę. Jeśli nie możemy znaleźć nigdzie słodkiego ziemniaka (batata) możemy użyć zwykłych ziemniaków.
  2.  W większym garnku na maśle zeszklić cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Następnie dodać dynię, starty imbir. ziemniaki i łyżeczkę kurkumy (można zastąpić carry). Całość doprawić solą oraz pieprzem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5-7 minut.
  3. Do naszej dyni wlać gorący bulion, przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok. 10-15 minut.
  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę i dodać do zupy. Jeśli nie mamy świeżych pomidorów np. w zimie, można użyć pomidory bez skórki z puszki.
  5. Mieszać i gotować do momentu jak warzywa będą miękkie. Zazwyczaj jest to 5-10 minut.
  6. Dodać mleko i zmiksować zupę blenderem.
  7. Do podania można dodać śmietanę, świeżą natkę pietruszki czy groszek ptysiowy.

Jeśli lubimy bardziej orientalne smaki, możemy dodać mleko kokosowe zamiast mleka krowiego.

Zupa jest idealna nie tylko dla dzieci, ale i dla całej rodziny.

Smacznego! 😉

Ps. Przepisy znajdziecie w zakładce różne.

Inspiracja : kwestiasmaku.com

 

BabyCook – BEABA 

Miseczka – EZPZ

Śliniak – SKIPWISH POLSKA

Suszarka i akcesoria – BOON POLSKA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *